Λίγα λόγια για το ΚΑΡΑΤΕ

Ένας σύγχρονος σύμμαχος υγείας με παραδοσιακές ρίζες στην εκγύμναση παιδιών και ενηλίκων
Του Ανδρεανίδη Παρασκευά, καθ. Φυσικής Αγωγής, Προέδρου του Αθλητικού Κέντρου Ν. Φαλήρου


Είναι γεγονός πως για πολλούς από τους σημερινούς ενήλικες,«ώριμους» ή μη, οι προκαταλήψεις και η άγνοια που υπήρχαν σχετικά με το ΚΑΡΑΤΕ, στάθηκαν εμπόδιο να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν με αυτό το τόσο ξεχωριστό άθλημα.Όπως επίσης είναι γεγονός πως πολλές από αυτές τις προκαταλήψεις αλλά και η άγνοια σχετικά με το άθλημα του Καράτε, στη σύγχρονη εποχή έχουν υποχωρήσει πολύ. Το ίδιο το άθλημα με τις αναγκαίες «προσαρμογές» του στα δεδομένα του σύγχρονου υψηλούαγωνιστικού επιπέδου αθλητισμού αλλά και εισάγοντας και υιοθετώντας και στην καθημερινήπροπόνηση, μεθοδολογία και παιδαγωγική επιστημονικά τεκμηριωμένη, βοήθησε τα μέγιστα σ’ αυτό. Παράλληλα κρατώντας και συντηρώντας τα ουσιώδη και απαραίτητα της παραδοσιακής του μορφής, κατάφερε να παρουσιάσει την ελκυστική και μεστή από κάθε άποψη μορφή που παρουσιάζει σήμερα. Δεν είναι υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς ότι στο άθλημα αυτό συνυπάρχουν αρμονικά η παράδοση της πολεμικής τέχνης με τις αρετές ενός σύγχρονου αθλήματος. Είναι αποδεδειγμένο ότι το Καράτε έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην μυοσκελετική όσο και στην ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Όσον αφορά στην πρώτη επισήμανση, -δηλαδή την μυοσκελετική ανάπτυξη- είναι βέβαιο ότι η προπόνηση του Καράτε συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός καλού και εύκαμπτου μυικού συστήματος εις βάρος του λίπους, όσο και στην οστική πυκνότητα και ευλυγισία. Οι απαιτήσεις του αθλήματος είναι τέτοιες, που προϋποθέτουν παράλληλα με τη δύναμη, την ταχύτητα και την αντοχή τόσο ευλυγισία όσο και ευκινησία, ιδιότητες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Έτσι, μέσα απ’ την προπόνηση του Καράτε, το παιδί γίνεται πιο μυικό (άρα λιγότερο παχύ), πιο γρήγορο, ευκίνητο και εύκαμπτο, ενώ παράλληλα υπάρχουν και θετικές προσαρμογές στο καρδιοαναπνευστικό του σύστημα, που πρακτικά σημαίνει ότι αποκτά και περισσότερη γενική αντοχή, άρα «αντέχει» περισσότερο και στην καθημερινότητά του. Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο χτίσιμο ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η έμεση πρόληψη παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση) μια και η προπόνηση και οι απαιτήσεις του Καράτε προϋποθέτουν και περιέχουν στατική και δυναμική ισορροπία αλλά και πολλές ορθοσωματικές ασκήσεις.


Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το Καράτε είναι ίσως το πιο ευεργετικό άθλημα για την καλλιέργεια της αυτοσυγκέντρωσης, η αξία της οποίας σε οποιαδήποτε μαθησιακή διαδικασία στην παιδική αλλά και στην ενήλικη ζωή είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Παράλληλα μέσα απ’ το Καράτε το παιδί αποκτά καλύτερη αίσθηση του χώρου, του χρόνου και της κίνησης (κιναίσθηση), αλλά βελτιώνεται και ο οπτικοακουστικός συντονισμός και συγχρονισμός. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το παιδί «εκπαιδεύεται» να αντιλαμβάνεται το χώρο και τον χρόνο ως έννοιες και διαστάσεις και τη θέση του μέσα σ’ αυτές είτε στατικά είτε σε κίνηση, αποκτά καλύτερη αίσθηση και έλεγχο της κίνησής του και μαθαίνει να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του σε διάφορα οπτικ�� ή ακουστικά ερεθίσματα (εντολές, σφυρίγματα, σήματα κ.λπ.). Τα θετικά πρότυπα, η διαρκής ��πίτευξη μικρών εφικτών στόχων μέσα στην προπόνηση, η σωματική ευεξία, η επιδεξιότητα και η αντιληπτική ικανότητα που είναι αποτελέσματα των παραπάνω, ενισχύουν το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, και τη θετική εικόνα που έχει το παιδί για τον εαυτό του, τον κόσμο και τη ζωή.

Το Wado-Ryu Karate αναπτύχθηκε από τον Hironori Otsuka και αποτελεί ένα από τα 4 βασικά στυλ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε(WKF). Wado σημαίνει ο δρόμος της ειρήνης. Το 1922 ο Otsuka έγινε μαθητής του Gichin Funakoshi. Το 1924 του δόθηκε η μαύρη ζώνη και Λίγο καιρό αργότερα ακολούθησε το δικό του δρόμο για να μπορέσει να εφαρμόσει τις ιδέες του, για το πάντρεμα διαφορετικών πολεμικών τεχνών και τη δημιουργία του δικού του στυλ. Το 1929 παρουσίασε μία μελέτη δημιουργίας αγώνων Karate (Kumite), η οποία αποτέλεσαν τη βάση και για τα σημερινά τουρνουά. Στις αρχές του 1934 δημιούργησε ένα σύνολο κανόνων για ανταγωνιστικό ελεύθερο sparring. Λίγα χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη δημιουργήσει μία σειρά από σχολές karate, παρουσίασε την τέχνη του.

Στο Wado-Ryu δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των επιθέσεων του αντιπάλου με αποφυγές, ή ανατροπή του επιτιθέμενου. Ο ύστατος σκοπός είναι η ανάπτυξη ενός ειρηνικού μυαλού, με απόλυτη συνειδητότητα των συνθηκών που καλείται να αντιμετωπίσει, και ετοιμότητα σε καταστάσεις μάχης και αυτοπροστασίας. Οι τεχνικές του Jujitsu έχουν ισχυρή παρουσία στο συγκεκριμένο στυλ, ενώ μαζί με αυτές ο Otsuka ενσωμάτωσε και τεχνικές ρίψεων.

Σήμερα, το Wado-Ryu Karate είναι απο τα πιο δημοφιλή στύλ και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.